Het belang van professionele begeleiding bij/na pesten

Pesten kan vaak diepe emotionele wonden achterlaten. Deze wonden kunnen zorgen dat je zelfs jaren nadat je gepest bent wordt belemmerd in je doen en laten. Waar kan je dan nu nog last van hebben; please gedrag, perfectionisme, je nooit goed genoeg voelen, herbelevingen door pesten, constant je omgeving scannen op gevaar, vaak angstig etc. Het is van belang om met deze wonden aan de slag te gaan en professionele begeleiding te zoeken. Want hoe lang wil jij jouw leven nog laten verpesten door pesten?

Het is namelijk ontzettend moeilijk, zo niet onmogelijk om dit zelf te verwerken, anders had je dat al wel gedaan. Hier zijn enkele belangrijke stappen die je kunt nemen wanneer je op zoek gaat naar een professional die bij jou past:

1.    Zoek uit wat jouw behoeften zijn: Welke specifieke uitdagingen ervaar je als gevolg van het pesten? Of waar wil je precies vanaf? Waar loop je tegen aan? Schrijf ze op en wees zo specifiek mogelijk.

2.    Ga op zoek naar gekwalificeerde professionals: Dat kun je online doen, of vraag in je vriendenkring eens of iemand een professional weet. Ga op zoek naar coaches, therapeuten of counselors die gespecialiseerd zijn in traumaverwerking en ervaring hebben met pesten en het verwerken ervan.

3.    Stel vragen: Wanneer je er één of meerdere professionals gevonden hebt neem dan contact op en stel vragen over hun ervaring, benadering en tarieven. (Je kunt je vragen van tevoren op schrijven.) Vraag ook of ze eerder met slachtoffers van pesten hebben gewerkt.

4.    Plan een (gratis) kennismakingsgesprek: Plan een kort gesprek om de professional beter te leren kennen en te zien of er een klik is. Bespreek je behoeften en verwachtingen tijdens dit gesprek. Vraag alles wat jij nodig hebt om een beslissing te kunnen maken. Klikt het niet, wees eerlijk, een goede professional kan je dan vaak verwijzen naar iemand anders. Ze pakken dit niet persoonlijk op.

5.    Beoordeel de werkwijze: Vraag de professional hoe ze pesttrauma's behandelen en welke technieken ze gebruiken. Zorg ervoor dat hun aanpak aansluit bij wat past bij jou.

6.    Geld: Bespreek de kosten van de begeleiding en bekijk of het binnen je budget past. Vraag ook of er eventueel betalingsregelingen mogelijk zijn als je echt graag met die professional wil werken en je kan het niet in één keer betalen. Informeer ook naar eventuele vergoedingen via verzekeringen. (Voor coaching zijn die er vaak niet.)

7.    Maak een keuze: Neem de tijd om alle informatie te laten bezinken en maak dan een beslissing. Kies een professional die aan je behoeften voldoet. Vertrouw op je intuïtie bij het maken van deze beslissing. Het moet echt goed voelen, want de geboden hulp slaat alleen aan wanneer jij je veilig voelt en er vertrouwen is tussen jouw en de professional.  

8.    Start het traject: Maak een afspraak met de zelfgekozen professional en begin met de begeleiding. Wees open en eerlijk over je ervaringen en zorgen. Zeg ook eerlijk als iets niet aanslaat of werkt. Je zit er namelijk voor jezelf. Een goede professional kan je dan op een andere manier helpen.

Vaak kom je er alleen niet uit, professionele begeleiding kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het verwerken van pesttrauma's en het opbouwen van zelfvertrouwen. Neem de tijd om de juiste professional te vinden waar jij je goed bij voelt. Alleen dan kan je echt helen. Je verdient ondersteuning en begeleiding om je weer de baas over je leven te worden.

Als coach ben ik gespecialiseerd in het verwerken van trauma’s en het begeleiden van mensen die gepest zijn. Ook kan ik me in jou inleven omdat ik het zelf heb meegemaakt. Inmiddels heb ik het succesvol verwerkt en achter me gelaten. Dat gun ik jou ook. Wil jij eens weten wie ik ben en kennismaken om al je vragen aan mij te stellen, neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. Want het begint bij jou.

Verander je gedachten, verander je leven.

Liefs,

Cindy

Vorige
Vorige

Ben jij voor iedereen?

Volgende
Volgende

Eigenwaarde is goud waard